Rad sa stiroporom i kamenom vunom
Rad sa stiroporom

Za izolaciju objekta najčešće se koristi stiropor za fasade, kao materijal koji nije skup, a lako se postavlja. Kod nas možete naći i stiropor i lepak za fasade, kao i sav potreban materijal za fasade.

U ponudi su još akrilni malteri, kulir i podloge za fasade.

Kada je reč o bojama za fasade, njihov izbor je definitivno od ključnog značaja za opšti izgled fasade. Spektar boja je zaista ogroman i sigrni smo da ćete pronaći baš ono što vam odgovara.
Ukoliko su vam potrebne konsultacije u vezi sa izborom boje ili vas interesuju cene, uslovi kupovine i dostave, budite slobodni da nas konktaktirate.

Razlika izmedju upotrebe kamene vune i stiropora

Bilo kako god da se klijent odluči mi radimo obe delatnosti.
Izolacija objekata je jedna od oblasti gde ima dosta faktora koji utiču na krajnji rezultat, a tome treba dodati i ono što firme koje proizvode materijale za izolovanje objekata forsiraju kao bitno. Kada neko krene da radi, što se više bude raspitivao da li kamena vuna ili stiropor to će više dobijati različitih informacija od koji će vremenom sve dosta njih biti u direknoj suprotnosti.
Povremeno će biti i ponuđene informacije da su ta dva materijala skoro identična po krajnjem rezultatu, a dosta često će se u celu priču ubacivati i staklena vuna. Kao najtačnije podatke bi trebalo koristiti one koje daje proizvođač materijala, a malo biti oprezniji sa onim što se čuje na stovarištima i od majstora.
U ovom tekstu se nećemo isključivo baviti načinima postavljanja izolacije, već ćemo pisati uglavnom o osobinama samih materijala koji se koriste pri termoizolaciji objekata. Ali ovde moramo da spomenemo da u nekim situacijama treba da se koristi paropropusna folija i o tome se treba voditi dosta računa.

Sličnosti i razlike
Da bi mogli odlučiti šta ćemo koristi kao izolacija, kamena vuna ili stiropor prvo bi trebalo videti osnovne osobine svakog od tih građevinskih materijala. Bilo bi dobro se upoznati i sa tim o čemu piše Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada (“Službeni glasnik RS”, 061/2011).
Stiropor je napravljen od sitnih kuglica poliuretena koje su međusobno slepljene pod manjim pritiskom. Na tržištu se može naći i tvrdi stirpor, što se naziva stirodur koji je napravljan isto slepljivanjem kuglica poliuretena ali pod većim pristiskom. Kako je istisnuta veća količina vazduha među kuglicama stirodur ima veću gustinu i težinu u odnosu na redovan stiropor.
Kamena vuna je praktično nastala topljenjem određenih vrsta stena koje se potom razvijaju u niti i slažu poput filca od kojih se prave blokovi određenih dimenzija. Kako je napravljena od kamenja, otporna je na uobičajne temperature vatre i zato se smatra nezapaljivim materijalom (trpi temperature do 750°C). Pored toplotne i protivpožarne zaštite ovaj materijal pruža i dobru zvučnu izolaciju.
Sličnosti su brojne sa tim da kamena vuna pruža za 10% bolje rezultate u termo izolaciji, ali se ona takođe za razliku od stiropora mora obavezno tiplati za zid kad se postavlja na fasadu bez obzira na visinu.